Olaplex

Olaplex

Vad är det? Vad gör det för håret? Hur länge håller en behandling? IMG_1165

Olaplex är en ny revolutionerande professionell (salongs) behandling som återskapar brutna svavelbindningar i hårstrukturen och som reparerar, stärker och skydda håret i samband med kemiska behandlingar.

Olaplex finns även som intensivbehandling (på salong) och som en ”hemma- produkt”.

Ett hårstrå är uppbyggt av tvärbindningar; väte, salt, svavel samt peptidbindningar.

Väte och svavelbindningarna bryts av vatten, även vardaglig användning av värmeverktyg och borstning kan göra att bindningar bryts.

Tillsätter man ammoniumglykolat som finns i de flesta permanentvätskorna bryter man även svavelbindningarna vilket leder till att håret blir helt formbart, tänk en överkokt spagetti.

Föreställ dig att bindningarna i håret är som broar, och när en bindning bryts så kan bron öppna sig för en båt som ska förbi.

För att någorlunda kunna stänga bron behöver man en fixérvätska, för att hårstrået ska kunna hålla sig i den nya form man permanentat. Dock kan inte alla broar stänga sig som de brukade innan båten åkte förbi, och vissa broar kan inte stängas alls. Nackdelen med att behandla ett hår.

Vi citerar olaplex’s egna hemsida:

”Detta dreamteam lyckades utveckla en ny innovativ molekyl, fri från silikon och oljor, som ensam skyddar och återskapar svavelbindningar i hårets struktur under och efter kemisk behandling. Helt unikt är att svavelbindningarna blir starkare än utgångsläget med bättre hårkvalitet som fördel. ”

Hur kan då olaplex återskapa svavelbindningar, när svavelbindningarna endast handlar om hårets formbarhet?

Jo, keratin är ett ämne i håret och naglarna, ett protein.

Alla proteiner är byggda av aminosyror, varav en vanlig aminosyra i keratin heter cystein. Cystein är bygd av atomer och en av cystein’s atomer är svavel.

Enligt ny forskning har man sett att svavelbindningarna inte enbart påverkas av permanentvätskor och fixering utan även av färgning samt blekning.

Fram till att olaplex kom ut på marknaden har alltså ingen i världen(!) lyckats att få alla svavelbindningar att gå ihop efter kemiska behandlingar.

Men nu, tack vare olaplex kan vi stänga alla bindningarna. Vi kan alltså få bron som båten passerade att stängas ordentligt vilket medför att bron blir stabilare.

Håret blir alltså starkare och får med spänst.

För övrigt är peptidbindningen en tvärbindning som absolut inte får brytas då det är helt omöjligt att återkoppla bindningarna. Alltså, har man brutit peptidbindningarna är håret förstört och det är dem bindningarna som bryts när man färgat för mycket och håret går av.

Olaplex passar därför till de allra flesta och effekten är extra tydlig hos de som bleker eller permanentar håret.

En fristående intensivbehandling är ett utmärkt alternativ om man inte genomför en kemisk behandling hos frisören men ändå vill laga sitt hår.

Beroende på hur man sköter sitt hår får man bättre hållbarhet av behandlingen.

Använder man värmeverktyg eller borstar sitt hår varje dag bryts svavelbindningarna snabbare. Vi rekommenderar att du använder No. 3 Hair Perfector en gång varje vecka för att laga de bindningar som skadas mellan frisörbesöken

Uppljusning med slingor och olaplex
Före/ efter IMG_5385